Bruk sunn fornuft
Det er mulig å gjøre gode kjøp på FINN, men er tilbudet for godt til å være sant eller du får en følelse av at noe ikke stemmer, bør du være ekstra på vakt. Undersøk saken nærmere, og ikke la deg stresse til å gjennomføre en handel eller til å gi fra deg personopplysninger, slik som passord, fødsels- og personnummer, kredittkortnummer og lignende.

Bruk FINN trygg betaling eller møt selgeren fysisk
Du bør unngå forskuddsbetaling. Dersom du ikke har mulighet til å møte selgeren fysisk bør du bruke FINN trygg betaling. Hovedregelen er at du ikke bør betale for en vare før du har fått den, eller før begge er forpliktet gjennom trygg betaling.

Ved å bruke FINN trygg betaling blir kjøpesummen stående på en depositumskonto hos FINNs partner Schibsted Payment, frem til kjøper har mottatt varen og godkjent transaksjonen. Dette skaper større trygghet for både kjøper og selger enn vanlig forskuddsbetaling, eller ved postoppkrav.

Benytt aldri Western Union, MoneyGram International eller andre usikre betalingsmetoder, og vær særlig på vakt overfor utenlandske selgere som foreslår at dere kan bruke et transportfirma eller lignende som mellommann.

Vær forsiktig med personlige opplysninger
Gi aldri kredittkortnummer, personnummer, innloggingsinformasjon eller annen sensitiv informasjon til fremmede.

Selv om kjøper og selger har behov for å vite hvem de handler med, bør du ikke ukritisk oppgi personopplysninger til fremmede. Det er normalt trygt å oppgi navn, adresse og telefonnummer, og hvis du bruker FINN betalingsgaranti er det ikke nødvendig å oppgi annen informasjon til motparten. Ved bruk av betalingsgarantien vil kjøpers og selgers kontonummer oppbevares konfidensielt, slik at det ikke er fare for misbruk.

Vær også på vakt dersom du får e-poster hvor du blir bedt om å oppgi brukernavn/passord, eller får beskjed om å følge en link for å verifisere kontoopplysningene dine. Seriøse nettsteder sender aldri slike e-poster, og dersom du får slike e-poster bør du varsle nettstedet det gjelder.

Hold dialogen på FINN – ikke utenfor
Et generelt råd er at du bør være skeptisk hvis en kjøper ønsker å ta dialogen vekk fra FINN.no.

Hvis noen sender deg SMS og ber deg svare på mail, er det viktig å opplyse om at dialogen bør være via FINN.no sine systemer.

Dersom du annonserer med fullt navn og adresse kan det føre til at du blir kontaktet utenfor FINNs meldingssystem. I verste fall kan personer med uærlige hensikter søke opp navn og adresse på internett, og deretter få direkte kontaktinformasjon til deg som annonsør. Ønsker du å unngå dette kan det være lurt å kun annonsere med fornavn og postnummer. Det gir bedre trygghet både for kjøper og selger.

Legg ikke ut annonser på vegne av ukjente
Husk at du er fullt ut ansvarlig for innholdet i annonser som du legger ut.

Dersom du oppretter brukerprofiler eller legger ut annonser på vegne av andre, risikerer du både erstatningsansvar og straff for medvirkning hvis annonsene viser seg å være svindel. Blir du kontaktet av noen som ber deg legge ut annonser for dem, bør du avbryte all kommunikasjon.

Kjøpskontrakt
Skal du kjøpe eller selge noe på FINN vil det alltid ligge en ekstra trygghet i å sikre sine egne interesser, slik at kjøpet eller salget går knirkefritt.

En av måtene å sørge for dette på er å signere en kjøpskontrakt som inneholder kontaktinformasjon til kjøper og selger, samt produktets tilstand ved overtakelse.

Skal du kjøpe bil av en privatperson finnes det en integrert, elektronisk kontrakt på FINN.no som fylles ut automatisk. Tjenesten leveres i samarbeid med Swiftcourt, og du finner den rett under «Send melding» -knappen inne på hver annonse.

For de øvrige markedene anbefaler vi å ta en titt på Forbrukerrådets nettsider som inneholder kjøpskontrakter innen flere kategorier – både hus, tjenester, ting og dyr.

Råd til deg som skal selge
Skal du selge noe på FINN, skal du ikke gi fra deg varen du selger uten at du med sikkerhet kan si at du har fått pengene. Det er mulig å forfalske kvitteringer eller stoppe en transaksjon, så vær sikker på at du har fått pengene.

Følger du rådene over, enten som kjøper eller selger, er du alltid trygg når du bruker FINN.no.