28. oktober hadde Evje og Hornnes bygdekor stor jubileumskonsert på Evjemoen kino og samling for kormedlemmene gjennom 40 år på Dølen Hotel. Kvelden toppet seg da koret ble tildelt Evje og Hornnes kommune sin kulturpris for 2023.

Bygdekoret, som de kaller seg i dagligtalen, kom til etter initiativ fra Gammeldansens Venner. De spurte organist Kristen Bjorå om ikke han kunne prøve å få i gang et nytt kor i bygda. Kristen tok utfordringen på strak arm. I februar 1983 ble den første korøvingen gjennomført på Hornnes gymnas. Kristen var altså både opphavsmannen og første dirigenten.

Historien videre er som et eventyr. I 40 år har Bygdekoret gledet oss med sang på julekonsertene i Evje kirke, med vårkonserter, sangkvelder på Dølen og Furuly, friluftskonserter, sang på 17. mai, kabaret, storbandkveld og så mye annet. Noen ganger har de vært ansvarlige for arrangementene selv. Men like ofte har de stilt opp og bidratt med sang ved alle mulige slags tilstelninger andre lag og foreninger har gjennomført.

Sommeravslutning på Verkstedet

Vi var så heldige tidligere i år å få lov til å stikke innom da Bygdekoret hadde en liten sommeravslutning på uteterrassen på Verkstedet i Dåsnes, i et fantastisk sommervær.  

Vi fikk en trivelig prat med Aina Brattfjord, som er styreleder for koret i jubileumsåret. Det har hun vært det de siste 5–6 årene. Men hun har sunget i koret mye lenger, bortimot 20 år. Aina fortalte:

Å være med i koret er veldig givende. Det er et fint vennskap. Vi treffes hver torsdag til gladsang og kaffepause. Det gir mye sosialt. Vi er alle glade amatører, som møtes rundt den felles sanginteressen. Det er rett og slett gøy å være med i koret!

Hun opplyste at det er rundt 20 medlemmer i koret nå. Det er flere enn på lenge. Litt ekstra stas er det at tre ukrainske kvinner er blitt med. På det viset er koret også med i dugnaden som hele bygda gjør for å ta godt imot ukrainerne som har måttet flykte fra den forferdelige krigen i hjemlandet.

Jubileumskonserten

Bygdekoret søkte under den årlige gavetildelingen vår om tilskudd til den planlagte jubileumsmarkeringen. De forklarte at arrangementet ville koste en del, med slikt som utgifter til musikere, lydanlegg, teknisk hjelp, samling for kormedlemmene og andre utgifter som fulgte med.

Vi hadde gleden av å innvilge søknaden med en støtte på 20.000 kr til arrangementet.

Korleder Aina smilte da vi forsiktig spurte om pengene ville komme godt med:

Vi er veldig takknemlige for tildelingen. Utgiftene til driften av koret betaler vi medlemmene stort sett selv gjennom medlemskontingenten. Det har vi gjort i alle år. Da er det virkelig stas å få litt drahjelp utenfra når vi nå har 40-årsjubileum. Støtten fra banken på 20.000 kr hjelper oss langt på veg til å lage et virkelig bra opplegg. I tillegg skal vi prøve å skaffe noen inntekter gjennom annonsesalg i program og på andre vis. Vi skal bruke pengene godt, og prøve å få til et knallbra program. Vi håper virkelig at bygdefolket har lyst til å bli med på festen!

«Et knallbra program», ja det ble det! Jubileumskonserten ble gjennomført på en fantastisk fin måte, med nesten full kinosal på Evjemoen. En jubileumskomite hadde jobbet på høygir i mange måneder for å få alt til å klaffe. Sangene satt stort sett som et skudd, fra de humoristiske til de følsomme, husorkesteret var i toppform og lydmannen likeså. Frivilligsentralen stilte med gode hjelpere. Den strålende kvelden nådde sitt høydepunkt da varaordfører Finn Bjørn Rørvik og leder i levekårsutvalget Else Haugland troppet opp og delte ut Evje og Hornnes kommune sin kulturpris for 2023 til koret. Jubelen stod i taket!

Oxana

I løpet av sommerkvelden på Verkstedet i juni fikk vi også noen ord med Bygdekoret sin eminente dirigent Oxana Emmelkamp. Hun har vært dirigent for koret de siste 15 årene, helt fra 2008. Hun bor i Vennesla med familien, og er musikklærer i Bygland, Evje og Hornnes kulturskole og organist i Iveland.

15 år som dirigent for et bygdekor som kanskje ikke alltid er så lett å holde styr på er en svær jobb. Oxana er høyt skolert innen musikkens verden, mens kormedlemmene er «glade amatører» for å bruke styreleder Aina sine ord. Vi undret oss litt på hvordan motivasjonen er, og om hun hadde tenkt å fortsette som dirigent for koret.

Oxana bare lo:

Jeg tilpasser meg til det nivået jeg opplever at kormedlemmene er på. Vi får til mye bra sammen. Jeg fortsetter som dirigenten hvis jeg får lov! Nå som det er jubileum og masse som skal skje framover, er det ekstra gøy.

Takk til Bygdekoret

Da vi forlot sommerfesten i juni var gjengen akkurat ferdig med et godt måltid med spekemat og annet snadder. Oxana hadde satt seg ved pianokrakken, og den nydeligste pianomusikk – «Summertime» – spredte seg utover Dåsåna i den varme sommerkvelden.

Hun fulgte opp med «Kom sommarvind», og glade kormedlemmer sang med. Vi fikk nesten klump i halsen for hvor heldige vi er som bor i ei slik god og fredelig bygd. Slik er det dessverre ikke for alle.

Takk til Bygdekoret for alt dere bidrar med for trivsel og glede i bygda vår. Gratulerer med 40-årsjubileet og Kulturprisen!